Activitats del curs 2016-2017

Saltapins

*****

La primera eixida d'aquest curs ha sigut al complex de la Fàbrica Giner a Morella. L'alumnat, acompanyat per alguns professors, es va desplaçar a aquest lloc d'esbargiment i diversió per fer un alto en l'estudi. En plena natura i entre arbres, van provar la seua destresa, l'equilibri, la força, la confiança... De ben segur que desenvolupar aquestes aptituds resulta també un bon exercici per als estudis. Sembla que s'ho van passar d'allò més bé.

Pòster per la convivència

*****

Aprofitant la concessió del Premi Nobel de literatura d'aquest any a Bob Dylan, hem considerat oportú homenatjar amb un petit pòster alguns cantants i artistes que han sigut o són un referent en la lluita pels drets civils, contra la desigualtat social, les guerres...; o que simplement en algun moment de la seua carrera han aportat el seu òbol en algun d'aquests aspectes. Al pòster, hi ha les biografies dels cantants o artistes i algunes de les seues cançons, que, a més, seran treballades en les classes d'anglès.

Visita a dos museus de Castelló

*****

El dimecres 14 de desembre, amb alguns professors/res acompanyants, l'alumnat del nostre centre es va desplaçar a Castelló per visitar el Museu de Belles Arts i l'Espai d'Art Contemporani, dos referents culturals imprescindibles de la nostra capital. Considerem que aquestes activitats pràctiques resulten profitoses i útils per a complementar i ampliar algunes coneixences que l'alumnat ja estudia en diverses assignatures com també per a fomentar la bona convivència.

"No em toques el Whatsapp"

*****

Els dies 15 i 19 de desembre Mari Pau Querol va impartir al nostre alumnat de 2n d'ESO el taller "No em toques el Whatsapp", oferit per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i la d'Educació. L'objectiu fonamental és sensibilitzar aquest alumnat sobre les causes i les conseqüències de la violència de gènere, de manera que, amb les habilitats que se li ensenyen, puga detectar o reconéixer aquest tipus de situacions, i rebutge les relacions discriminatòries.

Dia Internacional de la Dona

*****

El divendres 10 de març, en commemoració del Dia Internacional de la Dona (celebrat el dia 8), vam realitzar, amb la col·laboració del CDR Alt Maestrat i el CEDES d'Albocàsser, dues xarrades taller per al nostre alumnat d'ESO. Amb aquestes xarrades, impartides per les tècniques del CEDES Anna, Montse i Gemma, vam voler fer la nostra petita aportació a la celebració d'aquesta data tan important, en la qual reivindiquem el feminisme i denunciem no sols el masclisme sinó també el micromasclisme.

Drets de les dones

*****

Per commemorar el Dia Internacional de la Dona, el CDR Alt Maestrat, juntament amb l'Associació Cultural l'Assegador i alumnat del CES Alt Mestrat, vam organitzar, el dissabte 11 de març, una sèrie d'actes amb l'objectiu que grans i joves, tots plegats, actuem en defensa dels drets de les dones i per l'erradicació de la violència de gènere. El actes es van desenvolupar en un espai ple de simbolisme per a la dona rural: la font i les rentadores d'Albocàsser, un lloc singular que guarda en la seua memòria anys de trobades en què les dones compartien el bo i el dolent del seu dia a dia.

Viatge d'estudis

*****

Del 4 al 9 d'abril l'alumnat, acompanyat pels professors Carles i Juan Carlos, va realitzar un viatge d'estudis al pirineu aragonés i Jaca, amb el qual no només es va facilitar l'aprenentatge in situ de coneixements relacionats amb algunes matèries estudiades, sinó també la realització de certes activitats lúdiques com ara patinatge sobre gel o ràfting, que no podem practicar al nostre entorn natural. A més a més, les activitats realitzades han fomentat en l'alumnat la bona convivència, el respecte i contacte amb la natura, i han despertat l'hàbit d'observació.

Sambori 2017, de bell nou

*****

Dos alumnes del centre, Nerea i José Enrique, van rebre el dia 7 d'abril el premi Sambori a l'Auditori Municipal de Vila-real... PER SEGONA VEGADA! Es tracta d'un guardó convocat i impulsat per la Fundació Sambori, amb el qual incentiva la creativitat artística i imaginativa, obri camins per a la normalització lingüística i de l'ús social i cultural del valencià, promou i difon l'ús del valencià dins de l'àmbit escolar... Aquest ha estat el XIX any de la seua celebració, en el qual José Enrique i Nerea ens han tornat a donar una alegria. Felicitats!

Taller d'Isonomia

*****

El dia 12 d'abril, el nostre alumnat de 2n i 3r d'ESO va participar en un taller impartit per la fundació ISONOMIA. Es tracta d'un projecte que mira de potenciar el desenvolupament d'altres maneres alternatives de relacionar-se sexualment i afectivament i que s'allunyen dels models violents que malauradament estan de moda. Aquest taller actua directament sobre un dels col·lectius en què s'ha produït un major augment de les conductes masclistes i de les actituds violentes i possessives: els adolescents de 12 a 16 anys.

Petita festa

*****

Després d’haver treballat uns mesos amb nosaltres, Carles ens deixa... Sembla que haja passat ja tant de temps. Companys, companyes i alumnes no van voler que aquest dia fóra trist, o almenys no gaire; de manera que d'amagatotis li van preparar una petita festa i un piscolabis, ja que diuen que les penes amb pa fan de més bon passar. Per als més goluts (i goludes) hi havia una coca saborosíssima i preciosa amb el nom de Carles; també hi havia cuscús... L'aula es va decorar amb uns globus de colors, que volien llevar una poqueta tristor a l'ocasió.

VI Certamen Literari

*****

El dia 25 d'abril, l'alumnat del nostre centre va participar en el VI Certamen Literari que realitzem amb motiu del Dia de Sant Jordi. Ja fa uns anys que vam pensar que no seria mala idea recordar la importància de la lectura i de l'escriptura mitjançant un petit certamen literari de microrelats. Amb aquesta activitat volem, per tant, estimular l'alumnat de manera que no deixe mai de llegir ni escriure, ja que, a pesar de la gran diversitat de programes i dispositius telemàtics resulta imprescindible i bàsic entendre i fer-se entendre correctament.

Xarrada sobre l'UJI

*****

El dia 28 d'abril, l'alumnat de 4t d'ESO va assistir a una xarrada informativa de l'UJI al nostre centre mateix. Es tracta d'una de les accions que desenvolupa la Unitat de Suport Educatiu (USE) de la universitat de Castelló dins del programa Transita a la Universitat. Mitjançant aquesta acció, l'UJI facilita la transició de secundària cap a la universitat en fer conéixer a l'alumnat aspectes importants de la universitat: els diferents graus que poden estudiar-se, les notes de tall, les assignatures principals de cada grau i bloc...

Parentalitat positiva

*****

El dia 15 de maig Jordi Sanahuja i Miralles (que és psicòleg, psicoterapeuta, i així mateix professor del Departament de Psicologia Evolutiva a l'UJI) va realitzar al CES Alt Maestrat una xarrada col·loqui dirigida als pares i mares de l'alumnat dels centres CRA L'Aiguaneu, CEIP Joan de Brusca i CES Alt Maestrat. Mitjançant aquesta activitat, que s'emmarca dins del Pla de transició dels centres amunt dits, el professor va donar i comentar alguns consells per tal d'orientar i oferir unes pautes d'ajut a l'hora d'educar positivament els fills i les filles.

Cursa solidària

*****

El dia 19 de maig, l'alumnat dels centres CEIP Joan de Brusca i del CES Alt Maestrat van participar conjuntament un any més en la Cursa contra la Fam, per a la qual cosa van tenir la col·laboració de l'Ajuntament i la Guàrdia Civil d'Albocàsser. Aquesta cursa internacional és de tipus educatiu, esportiu i solidari, i intenta unir tots els estudiants del món per la lluita contra la fam i la desnutrició, per a la qual cosa intenta conscienciar l'alumnat sobre les causes de la fam al món i els estimula perquè participen almenys en la disminució d'aquest problema immoral i vergonyós i que no desapareix.

Dia de Portes Obertes

*****

Com ja és habitual en els darrers cursos, els tres centres que intervenim en el Pla de transició a secundària organitzem l'anomenat Dia de Portes Obertes. És el primer dia en què l'alumnat de primària ens visita i pren contacte fonamentalment amb el nou centre i els companys (alguns dels quals ja coneix). L'alumnat de primària rep una breu informació sobre els nous estudis i pregunta a l'alumnat de secundària, que l'acompanyarà per les principals aules i sales idel centre. Després esmorzen tots junts. A més, enguany van veure un vídeo molt bonic de benvinguda.

Dia de platja

*****

Per suavitzar un poc la tristor que el final ja de les classes fa nàixer en l'alumnat i el professorat, el dia 14 de juny l'alumnat del nostre centre va fer una eixida a la platja d'Alcossebre acompanyat dels professors Eva i Ximo. Com podeu veure per les cares de l'alumnat de les fotos, resultava un dia especialment difícil i trist: un dia sense anar al centre, sense estudiar, sense fer els deures, sense veure ni sentir la majoria del professorat... Amb penes i treballs, van poder suportar totes aqueixes absències d'un matí de mitjan juny que se'ls va fer molt llarg i que, de ben segur, tardaran a oblidar.

Premis finals

*****

En acabar el curs i com l'any passat, en reconeixença d'haver obtingut uns dels millors resultats acadèmics hem volgut fer a alguns alumnes un petit regal: un llibre (que estrany, no?). No oblidem la resta de bons i bones alumnes que hem tingut; però considerem que aquests poquets alumnes que hem escollit representen també sens dubte aquells que no han sigut premiats. I desitgem que tots siguen un estímul i model en aquell alumnat a qui costa més esforçar-se i estudiar, no per a guanyar o aconseguir un premi, sinó simplement per aprendre i obtenir noves coneixences. Diu l'actor Leonardo DiCaprio: "No elegisc un projecte segons els premis que puga reportar-me."

MIAU

*****

En el penúltim dia del curs, el nostre alumnat, acompanyat de Carmen i Joaquina, va realitzar una eixida al Museu Inacabat d'Art Urbà (MIAU), a Fanzara. Segons Joan Feliu, de la Universitat Jaume I, de Castelló, aquest museu és "art urbà, però també és una forma alternativa de creació de comunitat i de recuperació de memòria i orgull; és una arma potent de transmissió de valors." Els periòdics The New York Times o The Guardian van ser uns dels primers mitjans de comunicació que es van fixar en aquesta insòlita "capital" mundial del grafit. L'alumnat s'ho va passat molt bé rondant pels carrers tan originals mentre observaven els dibuixos, les imatges, els colors, l’art urbà... Vet ací una curta presentació d’aquesta eixida.

A reveure!

*****

El nostre alumnat de 4t ha acabat els estudis d’ESO i ens deixa. Molt atentament van invitar el professorat a un piscolabis que havien preparat a l’aula el darrer dia del curs: pizza, Coca-Cola, Fanta, coques... Quan podíem, els profes i les profes anàvem passant per l'aula a fer un mosset. L’alumnat va distribuir també alguns regalets entre el professorat, algun dels quals acabarà emmarcat. Per a aquest alumnat, va ser un temps especial d’esbarjo: alegria per la fi del curs i alegria per arribar a la fi de secundària; però segurament també tenien el sentiment de deixar quelcom endarrere. Que siguen ells i elles qui consideren si aquesta etapa els ha resultat fructífera; nosaltres, el professorat, desitgem de cor que sí. Malauradament i a pesar de trobar-nos en plena època digital, només en tenim una foto de record... però preciosa. Que us vaja bé!