Entre els dies 1 i 7 d'octubre de 2024 el nostre centre ha acollit l’exposició “No em toques el whatsapp” impulsada per l’IVAJ per a sensibilitzar i conscienciar sobre la importància de conèixer i, per tant, saber detectar, la violència de gènere.
Es tracta d’una mostra realitzada a partir de materials aportats per joves entre 14 i 30 anys.
En els dies 23 i 24 de setembre, així com en el dia 7 d’octubre, el centre ha rebut la visita de Pedro Granero, un dels promotors del Festival Xalar d’Arts Escèniques.
El festival Xalar és organitzat per joves d’entre 14 i 30 anys. Alguns dels nostres alumnes ja el coneixien bé perquè hi han participat en edicions anteriors, però n’hi havia que encara no n’havien sentit a parlar.
Des del centre animem a tot aquell alumnat que tinga interés en formar part del grup jove a apuntar-se, ja que creiem que pot ser una experiència molt enriquidora.
Durant la setmana del 7 a l'11 d'octubre, a les hores de tutoria de cada grup, l’alumnat va pintar mandales amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental (10/10). Aquesta pràctica té molts beneficis psicològics. Per exemple, ajuda a la relaxació, millora la capacitat de concentració, redueix els nivells d’estrés i ansietat i fomenta la creativitat, entre d’altres.
Després, es van penjar els mandales al rebedor del centre per a què tothom poguera admirar-los. Podeu veure el resultat ací.
El dijous 17 d’octubre l’alumnat va participar en un taller de la Universitat Jaume I (UJI), dins del projecte sucre4STEM, adreçat a l’estudiantat de secundària i Formació Professional amb la finalitat de despertar vocacions científiques mitjançant l’ús del pensament i la programació computacionals.
Aquest projecte s'enmarca dins del programa Informa't i sembra futur, impulsat pel Centre de Desenvolupament Alt Maestrat d'Albocàsser, amb l'objectiu de fomentar el desenvolupament de competències digitals entre els joves.
En els dies 21d'octubre (sessions amb l'alumnat de 3r i 4t) i 25 del mateix mes (sessions amb l'alumnat de 1r i 2n) es va realitzar un taller sobre l'amistat, una forma de relació molt rellevant en la vida de totes les persones; però, especialment, en l'adolescència.
Aquest taller va oferir als joves un espai per reflexionar sobre l'amistat: què significa, com es construeix la confiança, quins tipus d’amics tenim, quin tipus de vincles establim a les xarxes socials...
A través d'activitats dinàmiques es van tractar temes com els ingredients per ser un bon amic, la influència de les xarxes i en qui podem confiar realment.
Va ser una oportunitat per explorar el valor de les relacions saludables en aquesta etapa de creixement.
El dimecres 6 de novembre, l’alumnat —acompanyat per tres membres del claustre i dos monitors de l’empresa Lleuresport — va fer una ruta de 8km per la Serra d’Irta (Peníscola). Aquesta activitat va estar parcialment subvencionada per la Diputació de Castelló, dins de la campanya "Recorre Castelló".
Durant el recorregut els monitors van proporcionar informació molt valuosa sobre el parc natural, de vegades relacionada amb la biologia i la geologia (la fauna, la flora, les formacions rocoses…) i, altres, amb la història (com la construcció i presa de torres de vigilància medievals).
La combinació de l’activitat física amb l’entorn natural i la cultura van resultar en una jornada d’allò més estimulant. Des del centre volem agrair la gran participació i bon comportament de l’alumnat en aquesta eixida i, també, l’excel·lent tasca dels monitors.
En la setmana prèvia al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones (25/11), Estefanía Vilar, del Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat, va dirigir dos tallers al voltant de la violència masclista (el primer per a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO i el segon per al de 1r i 2n).
Inicialment, va realitzar una explicació teòrica sobre les diferents formes de violència (física, verbal, laboral, obstètrica…), els micromasclismes i els microracismes. Després, va convidar l’alumnat a escriure desitjos concrets per a un futur sense violència de gènere, els quals es van exposar en la plaça Pla de la Font d'Albocàsser per a commemorar aquest dia.
El 17 de desembre l’alumnat del CES Alt Maestrat va realitzar una excursió a Vilafamés programada pel Departament d’Art i Tecnologia.
D’una banda, es van realitzar dos visites guiades, una per la vil·la i l’altra pel MACVAC, el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés. Pascual Boira va ser el responsable de la primrera i Claudia Trilles, la de la segona (en la qual va explicar algunes obres i estils dels segles XX i XXI).
De l’altra, es va participar en un taller de monotip, també al MACVAC i dirigit per l’artista Claudia Trilles. Aquest consistia a crear una imatge lliure i original, de manera individual, inspirada en el medi ambient i el paisatge rural. La tècnica del monotip es realitza sobre un acetat transparent amb pintures a l’oli i pinzells. Cada alumne va representar el que volia a partir de la referència proposada i de la mescla dels colors primaris. A continuació, l’alumnat va estampar la mescla sobre un paper gruixut, el qual va donar com a resultat una obra única.
L’últim dia abans de les vacances de Nadal es van dur a terme moltes activitats, les quals van ser organitzades, majoritàriament, pel propi alumnat.
D’una banda, l’alumnat de 4t d’ESO es va encarregar de preparar un bingo i els tornejos de futbol i hoquei. De l’altra, l’alumnat de 1r i 2n que cursa el Projecte Interdisciplinar de lectura va preparar una sorpresa per a tots els membres de la comunitat educativa: un arbre de Nadal ple de recomanacions lectores personalitzades. L'arbre també contenia uns codis QR que conduïen a uns poemes escollits i decorats per l'alumnat del Projecte Interdisciplinari, de temàtica nadalenca o hivernal. Podeu llegir-los ací. També es va oferir la possibilitat de jugar a voleibol, a jocs de taula i ballar coreografies.
Durant la setmana del 7 al 10 de gener l’alumnat de tots els cursos va eixir a l’aire lliure per tal de realitzar una sessió sobre les emocions sota el guiatge d’Adoración Morales, la psicopedagoga del centre.
En aquesta sessió es va tractar què són les emocions, per a què serveixen i on es localitzen al cos. A més a més, es va comptar amb l’ajuda d’un gos que ha sigut entrenat per aquest tipus d’activitats, el qual va afavorir un clima distés i el manteniment de l’atenció de l’alumnat.
En tots els cursos s’ha observat una bona predisposició cap a l’activitat, així com una bona actitud durant aquesta, ja que l’alumnat ha estat atent, s’ha mostrat participatiu, ha formulat els seus dubtes i ha gaudit en tot moment.
L’alumnat de 3r i 4t d’ESO va visitar l’empresa familiar FRUSEMA (Fruits Secs del Maestrat, S.A.), ubicada a Albocàsser. Aquesta activitat està inclosa en les activitats complementàries programades des de les assignatures d’Economia i emprenedoria de 4t i de Geografia i història de 3r.
Balma Boix i Aloma Adell, antigues alumnes del CES Alt Maestrat, han explicat el funcionament de l’empresa amb una presentació inicial, i després han guiat l’alumnat en el mateix recorregut que fa l’ametlla des que arriba a l’empresa fins que ix.
L’alumnat ha pogut entendre molts dels conceptes utilitzats en la presentació perquè els han estudiat a classe i, en aquesta eixida, ha pogut veure la seua aplicació real.
No és la primera vegada que el centre es coordina amb Frusema per realitzar visites com aquesta. Com altres vegades, la valoració és positiva: el centre agraeix el temps que les dos treballadores de l’empresa abans esmentades han dedicat a l’alumnat i l’acollida que li han donat.
En els dies 24 i 27 de gener es van impartir, en col·laboració amb el CDR Alt Maestrat, dos tallers a les hores d'Atenció Educativa.
El primer taller, dirigit a primer i a segon d'ESO, es titulava "Tots som diferents". Aquest destacava el valor de les diferències, ja que els nostres trets característics són allò que ens fa únics a nivell individual, però també com a grup (de fet, al món hi ha moltes societats i cultures diferents).
El taller dirigit a tercer i quart d'ESO, titulat "Quina és la meva edat?", va tractar el concepte d’edat i els seus tipus, així com altres aspectes del desenvolupament humà. En concret, es va centrar en donar informació sobre l’adolescència i tot el que implica.
El dilluns dia 3 de febrer matinarem un poc més del que és habitual per anar a vore “¿Dónde está Alicia?”, un espectacle de dansa contemporània al magnífic teatre principal de Castelló.
També aprofitàrem el matí per la capital de la Plana per a gaudir d’una visita guiada per Birgit Weiss, en la qual ens mostrà un Castelló ple de murals que, amb els seus colors i formes, fan que els edificis siguen un poc més amables als ulls. Ens mostrà una manera de veure la ciutat que, per més que l’hàgem tingut davant dels nostres ulls, mai havíem vist; i és que el coneixement ens dona una visió més profunda i interessant del món. Finalment, com l’Alícia de Lewis Carroll arribàrem al nostre destí, entre meravella i meravella: el majestuós parc Ribalta.
Al llarg dels dies 7 i 10 de febrer tots els cursos de l'ESO van realitzar el taller «Sembrant Benestar».
L’objectiu del taller era la prevenció del consum de drogues. Tot i que el tema era el mateix en tots els cursos, l’aproximació a aquest es va adaptar als nivells impartits, centrant l'atenció en les substàncies amb més incidència en el seu rang d'edat.
Es va incidir en els efectes sobre la salut que comporta el consum de begudes energètiques, vapers i alcohol; i es va emfatitzar la importància de la presa de decisions i l’estratègia de mantenir-se ferm en les pròpies decisions, fins i tot quan ens trobem pressionats per la influència social.
Durant els dies previs al Dia Internacional de la Llengua Materna, en les hores de tutoria, l’alumnat va practicar la pronúncia de les salutacions, els agraïments i els comiats en les diferents llengües maternes dels seus companys i companyes.
Van partir d’una presentació digital amb les paraules escrites, transcrites fonèticament i uns documents d’àudio per a escoltar-les. Després de repetir-ne la pronúncia, cada curs va plasmar en un full quines llengües maternes estan presents en la seua aula.
Com va dir Apel·les Mestre, “No em preguntis per què, però l’estimo / de cor la meva llengua; / no ho preguntis en va, sols puc respondre’t: / L’estimo perquè sí, perquè és la meva”.
El dia 25 de febrer, l’alumnat de 1r, acompanyat pel professorat de l’assignatura de Castellà, va acudir al CEIP Joan de Brusca per a realitzar una tertúlia dialògica amb l’alumnat que cursa 6è.
La tertúlia va versar sobre tres contes que s’havien llegit a les aules uns dies abans. Eren “El ojo élfico”, “El gigante de los cabellos largos” i “La lechuga mágica”. Es van plantejar preguntes molt interessants i tothom va tindre l’oportunitat d’intervenir i aportar la seua opinió.
Després de la conversa, es va treballar de manera cooperativa amb unes fitxes relacionades amb aspectes geogràfics i culturals vinculats als contes.
Del 7 al 31 de març hem tingut al centre l’exposició «Més dones liderant», cedida per la Creu Roja, per a commemorar el Dia Internacional de les Dones.
La mostra consta d’un total de 12 biografies de dones, entre les quals podem trobar escriptores, artistes, investigadores, activistes i esportistes d’elit. Totes elles van ser pioneres, van trencar estereotips i van marcar la història assolint fites en les seues carreres professionals, i algunes ho continuen fent a dia d’avui. L’exposició pretén ser un reconeixement a totes elles.
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, l’àrea d’Igualtat de la Mancomunitat Alt Maestrat ha convidat el nostre centre a participar en un projecte col·laboratiu l’objectiu del qual és retre homenatge a les dones que, al llarg de la història, han sigut referents en diferents àmbits de la societat.
Els centres educatius de cada municipi han confeccionat obres artístiques que representen algunes d’aquestes figures clau en la lluita per la igualtat que s'han exposat en l'exposició itinerant pels vuit municipis de la Mancomunitat «Dones que marcaren el camí». Tot l'alumnat de 2n d'ESO ha acudit a l'Ajuntament d'Albocàsser per veure-la.
En el nostre centre, s’han encarregat del projecte Nahomi Palma, Jony Pencue, Balma Sales i Arantxa Sales; amb el guiatge de la professora d’Eduació Plàstica, Visual i Audiovisual, Joaquina Moragrega.
Amb motiu de la commemoració del 8 de març, el Departament d’Orientació, en col·laboració amb el Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat i amb l’equip docent, ha desenvolupat una proposta didàctica que s’ha dut a terme al llarg de tot el mes amb els quatre cursos de l'ESO, en horari d'Atenció Educativa. Cada curs ha realitzat tres sessions.
En la primera sessió l'alumnat va realitzar una exposició fotogràfica fictícia dins de l’aula a partir de la qual es reflexionar sobre la distribució de la càrrega de treball amb l’adopció de diferents rols: unes persones lideraven i organitzaven, altres executaven les tasques assignades i algunes no assumien cap funció. Després de la dinàmica es va obrir un espai de diàleg i anàlisi per tal que l’alumnat pogués analitzar i identificar possibles desigualtats i reconegués l’impacte del treball invisible i la càrrega mental que comporta. Aquesta reflexió es va traslladar a l’àmbit familiar, per a què poguessen observar críticament els rols establerts a les seues llars i detectar si existeixen diferències segons el gènere de cada membre de la família.
En la segona sessió es va projectar un curt animat que va servir com a punt de partida per a identificar senyals d’alerta en les relacions afectives. L’alumnat va poder reconèixer actituds i conductes de control i dependència, reflexionar sobre l’impacte que poden tindre i debatre sobre com prevenir situacions de violència des d’una edat primerenca. Es va emfatitzar la importància de detectar a temps els comportaments nocius i de promoure les relacions basades en el respecte, la igualtat i la confiança.
En la tercera sessió es van analitzar críticament mites i creences errònies arrelades a la societat, molts dels quals perpetuen estereotips de gènere. Es van aportar frases i “veritats acceptades” i es van contrastar amb informació basada en dades reals. L’alumnat, doncs, va poder reflexionar sobre la seua veracitat.
Durant aquests dies també vam tindre al centre la mostra «Tres voltes rebel» de l'artista Ame Soler.
Els dies 27 i 28 de març de 2025 es va realitzar un viatge cultural a València.
Durant el primer matí es van visitar el Parc Nacional de l'Albufera, una barraca i la llotja d' El Palmar. Al migdia ens vam dirigir cap a la ciutat de València i vam dinar al Jardí del Túria, un dels parcs naturals urbans més grans del país, i a la vesprada es va visitar les Torres de Serrans, la Llotja de la Seda, la Plaça Redona i la Plaça de la Verge, on es va realitzar una gimcana al voltant de la Catedral de Santa Maria.
Durant el segon dia vam visitar la Ciutat de les Arts i les Ciències. A primera hora del matí vam visitar el Museu de la Ciència i vam veure una projecció en 3D a l'Hemisfèric titulada "Caminando entre dinosaurios". Després ens vam dirigir cap a l'Oceanogràfic, on vam dinar i vam acabar de passar el dia entre belugues, pingüins, dofins i d'altres animals increïbles.
Va ser una experiència molt enriquidora de la qual tant l'alumnat com el professorat en guardarà un bon record.
El passat 21 de març es va celebrar el Dia Internacional del Color. Com que el color és un dels sabers que es treballen durant la segona avaluació a l’assignatura d’Educació Plàstica, Visual i Audiovisual, en cada curs s’ha realitzat un dibuix amb llapis de colors, retoladors o ceres.
El millor dibuix de cada classe ha sigut premiat amb un lot de material escolar. S’ha tingut en compte la qualitat artistica i l’adequació al tema proposat.
-1r d’ESO: Albert Marín (Instrumentista).
- 2n d’ESO: Balma Sales (Colors càlids o freds).
-3r d’ESO: Camilo Peña (Reinterpretació d’un quadre existent).
- 4t d’ESO: Adam Sais (estampació de galeta d’un CD amb temàtica Lichtenstein).
El dilluns dia 31 de març de 2025, al CES Alt Maestrat (Albocàsser), vam rebre una visita molt especial: la de Pablo Herrera Allepuz, jugador de voley platja internacional, únic jugador al món de voley platja que ha participat en 6 olimpíades i 11 mundials. Té en el seu palmarés una medalla olímpica de plata, un diploma olímpic, ha sigut campió d’Europa 2 vegades i 10 vegades campió d’Espanya, entre d’altres mèrits.
Després que de presentar-lo, la professora d’Educació Física, Soraya Chiva, va projectar un vídeo relacionat amb la seua trajectòria i els valors de l’esport. A continuació, es va obrir el torn de preguntes. L’alumnat, passada la timidesa inicial, van començar a preguntar les qüestions que havia preparat. Pablo va respondre totes les preguntes de forma molt honesta i completa, i l’alumnat en va quedar molt satisfet.
En acabar, Pablo Herrera va accedir a fer-se algunes fotografies amb l’alumnat i el professorat i també va signar alguns autògrafs. Volem agrair-li la seua assistència i esperem que s’haja sentit tan a gust al centre com nosaltres amb ell.
El dilluns 7 d’abril es va impartir la xarrada “Apunta’t al bon rotllo”, a càrrec de la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I.
L’objectiu d’aquest projecte és potenciar el desenvolupament d’altres maneres alternatives de relacionar-se sexual i afectivament que s’aparten dels models violents, actuant directament en un dels col·lectius on s’ha produït un major augment de les conductes sexistes i les actituds possessives o violentes: els adolescents d’entre 12 a 16 anys. És en aquesta etapa quan es plantegen les primeres relacions afectiu-sexuals, per això comprén un àmbit fonamental d’actuació per a propiciar transformacions de les relacions d’abús, prevenir la violència de gènere i promoure relacions respectuoses, igualitàries i agradables.
Els dies 8 i 15 d’abril s’han impartit al nostre centre els tallers del Programa d’Intervenció en Educació Sexual (PIES) dirigits a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO.
L’objectiu general d’aquests tallers és l’educació en uns valors que promocionen una vivència positiva de la sexualitat i uns comportaments coherents amb les opcions més saludables.
En 1r d’ESO el taller ha abordat els conceptes de sexualitat, identitat sexual, identitat de gènere i drets sexuals, així com els riscos derivats de les pràctiques sexuals.
En 2n d’ESO, s’han treballat mites i creences al voltant de la sexualitat, la concepció i anticoncepció i les Infeccions de transmissió sexual (ITS). També s’ha alertat sobre els riscos que pot comportar l’ús d’internet i de les xarxes socials.
El dimecres 16 d'abril hem celebrat el Dia de l’Esport al nostre centre amb l’objectiu de promoure els hàbits saludables, la pràctica de l'esport i la convivència entre l’alumnat i el professorat.
Les activitats han sigut: un esmorzar saludable, programat dins l’assignatura de Projecte Interdisciplinari d’Hàbits saludables, tallers de defensa personal, hoquei, futbol i jocs tradicionals.