Activitats del curs 2024-2025
NO EM TOQUES EL WHATSAPP
Entre els dies 1 i 7 d'octubre de 2024 el nostre centre ha acollit l’exposició “No em toques el whatsapp” impulsada per l’IVAJ per a sensibilitzar i conscienciar sobre la importància de conèixer i, per tant, saber detectar, la violència de gènere.
Es tracta d’una mostra realitzada a partir de materials aportats per joves entre 14 i 30 anys.
FESTIVAL XALAR
En els dies 23 i 24 de setembre, així com en el dia 7 d’octubre, el centre ha rebut la visita de Pedro Granero, un dels promotors del Festival Xalar d’Arts Escèniques.
El festival Xalar és organitzat per joves d’entre 14 i 30 anys. Alguns dels nostres alumnes ja el coneixien bé perquè hi han participat en edicions anteriors, però n’hi havia que encara no n’havien sentit a parlar.
Des del centre animem a tot aquell alumnat que tinga interés en formar part del grup jove a apuntar-se, ja que creiem que pot ser una experiència molt enriquidora.
DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL
Durant la setmana del 7 a l'11 d'octubre, a les hores de tutoria de cada grup, l’alumnat va pintar mandales amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental (10/10). Aquesta pràctica té molts beneficis psicològics. Per exemple, ajuda a la relaxació, millora la capacitat de concentració, redueix els nivells d’estrés i ansietat i fomenta la creativitat, entre d’altres.
Després, es van penjar els mandales al rebedor del centre per a què tothom poguera admirar-los. Podeu veure el resultat ací.
SUCRE4STEM
El dijous 17 d’octubre l’alumnat va participar en un taller de la Universitat Jaume I (UJI), dins del projecte sucre4STEM, adreçat a l’estudiantat de secundària i Formació Professional amb la finalitat de despertar vocacions científiques mitjançant l’ús del pensament i la programació computacionals.
Aquest projecte s'enmarca dins del programa Informa't i sembra futur, impulsat pel Centre de Desenvolupament Alt Maestrat d'Albocàsser, amb l'objectiu de fomentar el desenvolupament de competències digitals entre els joves.
TALLER "QUI SÓN ELS MEUS AMICS?"
En els dies 21d'octubre (sessions amb l'alumnat de 3r i 4t) i 25 del mateix mes (sessions amb l'alumnat de 1r i 2n) es va realitzar un taller sobre l'amistat, una forma de relació molt rellevant en la vida de totes les persones; però, especialment, en l'adolescència.
Aquest taller va oferir als joves un espai per reflexionar sobre l'amistat: què significa, com es construeix la confiança, quins tipus d’amics tenim, quin tipus de vincles establim a les xarxes socials...
A través d'activitats dinàmiques es van tractar temes com els ingredients per ser un bon amic, la influència de les xarxes i en qui podem confiar realment.
Va ser una oportunitat per explorar el valor de les relacions saludables en aquesta etapa de creixement.
EIXIDA PER LA SERRA D'IRTA
El dimecres 6 de novembre, l’alumnat —acompanyat per tres membres del claustre i dos monitors de l’empresa Lleuresport — va fer una ruta de 8km per la Serra d’Irta (Peníscola). Aquesta activitat va estar parcialment subvencionada per la Diputació de Castelló, dins de la campanya "Recorre Castelló".
Durant el recorregut els monitors van proporcionar informació molt valuosa sobre el parc natural, de vegades relacionada amb la biologia i la geologia (la fauna, la flora, les formacions rocoses…) i, altres, amb la història (com la construcció i presa de torres de vigilància medievals).
La combinació de l’activitat física amb l’entorn natural i la cultura van resultar en una jornada d’allò més estimulant. Des del centre volem agrair la gran participació i bon comportament de l’alumnat en aquesta eixida i, també, l’excel·lent tasca dels monitors.
TALLERS PEL 25N
En la setmana prèvia al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones (25/11), Estefanía Vilar, del Centre de Desenvolupament Rural Alt Maestrat, va dirigir dos tallers al voltant de la violència masclista (el primer per a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO i el segon per al de 1r i 2n).
Inicialment, va realitzar una explicació teòrica sobre les diferents formes de violència (física, verbal, laboral, obstètrica…), els micromasclismes i els microracismes. Després, va convidar l’alumnat a escriure desitjos concrets per a un futur sense violència de gènere, els quals es van exposar en la plaça Pla de la Font d'Albocàsser per a commemorar aquest dia.
TALLER MACVAC + VISITA GUIADA PER VILAFAMÉS
El 17 de desembre l’alumnat del CES Alt Maestrat va realitzar una excursió a Vilafamés programada pel Departament d’Art i Tecnologia.
D’una banda, es van realitzar dos visites guiades, una per la vil·la i l’altra pel MACVAC, el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés. Pascual Boira va ser el responsable de la primrera i Claudia Trilles, la de la segona (en la qual va explicar algunes obres i estils dels segles XX i XXI).
De l’altra, es va participar en un taller de monotip, també al MACVAC i dirigit per l’artista Claudia Trilles. Aquest consistia a crear una imatge lliure i original, de manera individual, inspirada en el medi ambient i el paisatge rural. La tècnica del monotip es realitza sobre un acetat transparent amb pintures a l’oli i pinzells. Cada alumne va representar el que volia a partir de la referència proposada i de la mescla dels colors primaris. A continuació, l’alumnat va estampar la mescla sobre un paper gruixut, el qual va donar com a resultat una obra única.
ACTIVITATS AL CENTRE
L’últim dia abans de les vacances de Nadal es van dur a terme moltes activitats, les quals van ser organitzades, majoritàriament, pel propi alumnat.
D’una banda, l’alumnat de 4t d’ESO es va encarregar de preparar un bingo i els tornejos de futbol i hoquei. De l’altra, l’alumnat de 1r i 2n que cursa el Projecte Interdisciplinar de lectura va preparar una sorpresa per a tots els membres de la comunitat educativa: un arbre de Nadal ple de recomanacions lectores personalitzades. L'arbre també contenia uns codis QR que conduïen a uns poemes escollits i decorats per l'alumnat del Projecte Interdisciplinari, de temàtica nadalenca o hivernal. Podeu llegir-los ací. També es va oferir la possibilitat de jugar a voleibol, a jocs de taula i ballar coreografies.